|
Poprzednia 1 Następna
|
|
|
mikpol0 @ 24 lipca 2010, 16:55
|
|
|
Oj, wiele powstało platformówek, 3D i 2D, jakąś dekadę temu.
Wszystkie zawierały prostą rozgrywkę, prostą fabułę, zbieranie kryształków czy monet, wiele światów (często były to m.in. leśny, wodny, zimowy, pustynny)...
Mam na myśli tytuły typu Croc, Rayman, Crash Bandicoot, Earthworm Jim...
Robię grę właśnie w takim stylu i tu mam pytanie:
Co jeszcze było charakterystyczne w takich grach?
|
|
|
Shivek @ 24 lipca 2010, 19:24
|
|
|
Abstrakcyjne postacie, stylowe. Wrogowie byli kolorowi (każdy kolor oznaczał innego typu atakującego). Bonusowe poziomy też są ważne.
|
|
|
Piter @ 24 lipca 2010, 21:04
|
|
|
Sekretne miejsca - to podstawa!
|
|
|
mikpol0 @ 26 lipca 2010, 23:05
|
|
|
Dzięki za rady, sekretne miejsca i bonusowe poziomy po prostu muszą być :-) .
|
|
|
Neoqueto @ 26 lipca 2010, 23:48
|
|
|
Jeszcze rada ode mnie, zanim zamkną:
Modularność! Nie pozwól, aby chodziło się po jakichś zlepkach pikseli pod różnym kątem, tylko jak nazwa wskazuje - po platformach!
Musisz pograć jeszcze w Cave Story, w które wnoszę, że grałeś. To najplatformowsza platformówka z platformówek. Spróbuj też takiego AI wrogów z fastloopowym celownikiem, który działa jak laser z ich oczu kończący się na tle i kiedy jest przecinany przez postać - wróg atakuje. Dorzucę jeszcze parę klasycznych elementów platformówek:
-Kartony z rzeczami do zbierania;
-Kolce, lawa, przepaście, woda;
-Rozwalające się mosty/platformy;
-Drabiny/liny;
-Super Mario Bros. 1-3, platformy podparte na tle (sam robię takie w mojej nowej gierze)
-Czas;
-Punkty za czas;
-Ruchome platformy;
-Wahadłowe platformy;
-Literki do zbierania za które jest bonus level;
-Życie "0";
-Mruganie po śmierci/półśmierci;
-Parallax;
-Tło musi być ładne, krzaki itp.;
-Bossowie;
-Dialogi;
-Część gry pod ziemią must be.
|
|
|
mikpol0 @ 27 lipca 2010, 17:08
|
|
|
Too jest wyczerpująca odpowiedź! Dzięki wszystkim raz jeszcze, ale temat nie jest zamykany i nadal można coś dopisywać, gry szybko nie zrobię :-) .
|
|
|
NIGEL_ADASW @ 27 lipca 2010, 17:42
|
|
|
Najbardziej klimatycznymi grami z lat 90 był commander keen, prince of persia, dave, indiana jones, jeśli na tych grach będziesz się wzorował to gwarantuje ci, że nie zrobisz gniotu. Życzę udanych projektów, bo niestety takich coraz mniej w fabryce gier, powodzenia.
pozdrawiam
|
|
|
kostrzewa @ 27 lipca 2010, 21:16
|
|
A ja gwarantuję, że jeżeli pomyślisz, przestaniesz się ograniczać do starych schematów i zrobisz coś nowego, ale starając się maksymalnie, to zrobisz świetną produkcję
|
|
Poprzednia 1 Następna
|