Zarejestruj Zapomniałeś hasła?
Ciemność dookoła bohatera
Poprzednia 12 Następna
huntik2009 @ 28 sierpnia 2010, 15:44 Cytuj
Witam. To mój pierwszy post i jestem dość zielony w robieniu gier. Robię grę w TGF2 i potrzebna mi pomoc. Brakuje mi jednej rzeczy do zrobienia pierwszego levelu a mianowicie ciemności dookoła bohatera. Chcę żeby ktoś mi napisał jak stworzyć taką ciemność dookoła bohatera w programie do tworzenia gier TGF2. Temu który mi pomoże prześle pierwszy level do beta testów levela xD.
mateusz9206 @ 28 sierpnia 2010, 16:00 Cytuj
Dawno temu rozwiązałem to w taki sposób. Jeżeli pole gry, dajmy na to wynosi 640x480 to robisz np. 9 czarnych kwadratowych obiektów, ustawiasz je w równych odstępach i dajesz przezroczystość na jaką chcesz [transparency [?]]. Obiekty te muszą podążąć wraz z przewijaniem obrazu [obiect proporties, tam można było to ustawić]. Wskutek czego, gdy gracz się porusza, "ciemność" idzie wraz z nim. WADY - duże obiekty zużywają dużo pamięci - trzeba pamiętać aby wszystkie obiekty będące poniżej tej ciemności nie wystawały ponad tą warstwę. Ja kiedyś o tym zapomniałem wskutek czego gracz był pod ciemnoscią ale pociski od jego broni były już nad. Najlepiej wykorzystać do tego warstwy (liczę że wiesz o czym mówię, bardzo proste a przydatne. Wtedy nie muszą to być nawet obiekty aktywne, tylko zwykłe, przezroczyste, czarne obiekty tła)
huntik2009 @ 28 sierpnia 2010, 16:11 Cytuj
A może coś jaśniej byś powiedział?:hmm: Mi chodzi o to żeby wszędzie było ciemno, a dookoła bohatera, o jedno pole było jasno dookoła. I żeby tak chodził i to za nim szło, ale żeby ciemność się odkrywała, ale tam gdzie ostatnio był się zakrywała.
Ostatnio edytowane 28 sierpnia 2010, 17:11 przez huntik2009
mateusz9206 @ 28 sierpnia 2010, 17:20 Cytuj
jaśniej nie umiem. Wczuj się w ten tekst, poczuj jego wiatr
VegetaZen @ 28 sierpnia 2010, 18:33 Cytuj
Ja bym to zrobił tak: 1) narysował w paincie kółko czarne i zapisał je jako .PNG 2) w programie walnął pana kwadrata który zawsze będzie w tej samej lokacji co nasz bohater 3) pan kwadrat idzie na wierzch, pobiera animacje z pliku zapisanego w .PNG i ma ustawioną przezroczystość i problem rozwiązany. Niuans jest tylko taki, że tworze w mmf2 i nie wiem czy w tgfie2 można pobierać animacje z pliku, chociaż znając życie wyszło takie rozszerzenie, no ale to pytanie do bardziej obeznanych w temacie.
Neoqueto @ 28 sierpnia 2010, 19:30 Cytuj
Można zamiast 9 obiektów dać 4 prostokąty, dwa długie na górze i na dole i dwa bardziej kwadratowe po bokach pomiędzy tymi długimi, a każdy z nich to Active System Box ze wszystkim na czarno. W środku zaś kółko z jakiegoś PNG albo po prostu kółko przeźroczyste w kwadracie. Ascii Art! [::::::::::] [::][O][::] [::::::::::] Reszta tak, jak pisze Mateusz.
Ostatnio edytowane 28 sierpnia 2010, 19:30 przez Neoqueto
huntik2009 @ 29 sierpnia 2010, 16:14 Cytuj
Nadal nie rozumiem. Jestem kompletnie zielony i chciałbym żeby ktoś doświadczony coś napisał na ten temat. A osoby które mi napisały chyba nie rozumieją o co mi chodzi. Chodzi mi o to. Że dookoła bohatera o jedno pole kwadratowe(nawet na skos) widać wszystko. A reszta gry jest zaciemniona. Tylko gdy przesuwamy się o odrobinkę w prawo to całe światło dookoła bohatera przesuwa się razem z nim, a za nim, tam gdzie był ciemnieje. I żeby było tak we wszystkie strony. Jeszcze raz powtarzam że to w programie TGF2(The Games Factory 2). Nie wiem czy da się tak w ogóle zrobić, ale dać się powinno. Chodzi mi o dokładną instrukcję w punktach albo na youtube a nie jak to napisał VegetaZen
VegetaZen napisał(a):
pana kwadrata pan kwadrat
, bo takiego czegoś nie rozumiem(zacytowałem tylko te słowa pan kwadrat)... Jeżeli nikt dalej mi nie pomoże to chyba nigdy nie ujrzę premiery mojej gry...
Ostatnio edytowane 29 sierpnia 2010, 16:15 przez huntik2009
kapec @ 29 sierpnia 2010, 18:46 Cytuj
Jak postać jest zawsze na środku ekranu to można chyba poprzez stworzenie czarnego backdrop'a wielkości ekranu z przezroczystością w środku warstwę wyżej ( warstwy włącza się skrótem Ctrl+k ). Jeśli ma kiedyś np. zniknąć to można active'a z dziurą w środku, jeśli widoczny obszar ma mieć różny rozmiar to active z różnymi animacjami. edit: Jeśli postać się porusza po nieruchomej mapie to jest nieco trudniej. Mam pomysł, ale może on być bardzo pamięciożerny. Trzeba by zrobić trzy warstwy: na dolnej gracza, mapę wrogów itp. Na środkowej zasłaniającego active'a takiego jak wyżej, lecz dwa razy większego, ma on się przesuwać, aby być w stałej pozycji względem gracza. Na trzeciej Pasek życia , punkty itp. To są moje pomysły i mogą nie być najlepszymi rozwiązaniami;)
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 13:44 przez kapec
huntik2009 @ 30 sierpnia 2010, 09:54 Cytuj
Próbuje zrobić tak jak wyżej kolega mi podpowiedział ale wychodzi tak: http://www.fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-08/975df723/bez tytułu.bmp.html Wszystkie Activate wychodzą mi na wierzch, a próbowałem już Order to back. Może wie ktoś jak to zrobić. Bo gdy zrobię że wszystkie activate będą to back no to z resztą sobie poradzę, sprawdzę na youtube jak obiekty się przesuwają razem z bohaterem bo gdzieś to widziałem, ale myślałem że raczej mi nie będzie potrzebne, a jednak jest. Więc temu kto mi pomoże wyśle testową wersję pierwszego levela:) Na PW.
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 09:55 przez huntik2009
Wackyjackie @ 30 sierpnia 2010, 10:03 Cytuj
CTRL+K uruchamia pasek warstw. Dodajesz nowe obiekty do warstwy używając drag & drop.

Hexagon.
Poprzednia 12 Następna
Szybka odpowiedź
Kolor:   Rozmiar:

Ciemność dookoła bohatera
^ Do góry
© 2009 - 2012 Fabryka Gier. Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.
Realizacja: Maciej Lamberski *-: