Zarejestruj Zapomniałeś hasła?
Ciemność dookoła bohatera
Poprzednia 12 Następna
Grzyboleusz @ 30 sierpnia 2010, 10:48 Cytuj
Tu masz przykład: link
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 16:09 przez Grzyboleusz
kapec @ 30 sierpnia 2010, 13:43 Cytuj
kapec napisał(a):
Trzeba by zrobić trzy warstwy: na dolnej gracza, mapę wrogów itp. Na środkowej zasłaniającego active'a takiego jak wyżej, lecz dwa razy większego, ma on się przesuwać, aby być w stałej pozycji względem gracza. Na trzeciej Pasek życia , punkty itp.
Próbowałeś tego? Na załączonym screenie czarny backdrop jest na tej samej (lub niższej) warstwie co te skrzynki i kamienie, a miał być na wyższej. Warstwy włączasz ctrl+k, obiekty po prostu przeciągasz do warstwy na pasek po prawej stronie.
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 13:46 przez kapec
huntik2009 @ 30 sierpnia 2010, 15:01 Cytuj
Dobra, nic z waszych wypowiedzi nie rozumiem. Gra będzie bez takowej ciemności, jeżeli nikt nie potrafi mi pomóc, proszę o instrukcję dokładną np. kliknij PPM na obiekt aktywny, wybierz coś tam...i tak dalej. A skoro nikt nie potrafi mi tak pomóc to proszę o zamknięcie tematu. Grę zrobię bez ciemności...więc ciekawe jak zrobię też potwory...ale dość już. Proszę o zamknięcię tematu, chyba że ktoś zdąży coś napisać jeszcze w tym temacie.
kapec @ 30 sierpnia 2010, 15:58 Cytuj
Warstwy to poziomy na których mogą być umieszczone obiekty.Wszystkie obiekty na warstwie wyższej zasłaniają obiekty na warstwie niższej ( są nad nimi ). Skrótem ctrl + k uruchamiasz okno warstw ( Po prawej stronie się pojawi). Musisz dodać nową warstwę. Z tego co pamiętam trzeba na zielony plusik kliknąć. Obiekty przenosisz do różnych warstw poprzez przeciągnięcie ich na nie. W warstwie wyższej stwórz active o rozmiarze 1280 * 960. Zamaluj go na czarno. Zrób na nim przezroczystość w kształcie kwadratu zaczynającego się w punkcie 577,417 a kończącego w punkcie 652,512. Hot spot ( takie oko w pasku z narzędziami ) ustaw w punkcie 609,449. Dodaj zdarzenie:
• xposition(player)/32.0=xposition(player)/32
• yposition(player)/32.0=yposition(player)/32
ten czarny active: Set position at 0,0 from player
Powinno działać :P Jeśli jednak nie działa zamień warunki na always. edit: te działania zrób przez "Compare two general values"
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 16:24 przez kapec
huntik2009 @ 30 sierpnia 2010, 19:08 Cytuj
Dzięki tobie zrozmiałem warstwy, dzięki. Obecność w creditsach gwarantowana :P Ale ciemność zrobiłem dzięki sposobowi Grzyboleusza który dzisiaj między 10 a 11 napisał post z linkiem który mi pomógł. Dla was dwóch obecność w Creditsach gwarantowana ;) Jutro może skończę demo pierwszego levela i udostępnie go tutaj. Tylko że mam demo TGF2 i będę musiał wysłać na aplikacji zapisanej z dema. Ogólnie proszę o zamknięcie tematu.
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 19:09 przez huntik2009
kapec @ 30 sierpnia 2010, 21:05 Cytuj
http://fabrykagier.com/przyklad/nieco-inny-przyklad-ciemnosci-wokol-gracza-10080 Tu mój przykład ciemości:)
Poprzednia 12 Następna
Szybka odpowiedź
Kolor:   Rozmiar:

Ciemność dookoła bohatera
^ Do góry
© 2009 - 2012 Fabryka Gier. Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.
Realizacja: Maciej Lamberski *-: