| Poprzednia 12 Następna | |||
| Grzyboleusz @ 30 sierpnia 2010, 10:48 | Cytuj | ||
|
Tu masz przykład: link
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 16:09 przez Grzyboleusz
| |||
| kapec @ 30 sierpnia 2010, 13:43 | Cytuj | ||
|
kapec napisał(a): Trzeba by zrobić trzy warstwy: na dolnej gracza, mapę wrogów itp. Na środkowej zasłaniającego active'a takiego jak wyżej, lecz dwa razy większego, ma on się przesuwać, aby być w stałej pozycji względem gracza. Na trzeciej Pasek życia , punkty itp. Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 13:46 przez kapec
| |||
| huntik2009 @ 30 sierpnia 2010, 15:01 | Cytuj | ||
| Dobra, nic z waszych wypowiedzi nie rozumiem. Gra będzie bez takowej ciemności, jeżeli nikt nie potrafi mi pomóc, proszę o instrukcję dokładną np. kliknij PPM na obiekt aktywny, wybierz coś tam...i tak dalej. A skoro nikt nie potrafi mi tak pomóc to proszę o zamknięcie tematu. Grę zrobię bez ciemności...więc ciekawe jak zrobię też potwory...ale dość już. Proszę o zamknięcię tematu, chyba że ktoś zdąży coś napisać jeszcze w tym temacie. | |||
| kapec @ 30 sierpnia 2010, 15:58 | Cytuj | ||
Warstwy to poziomy na których mogą być umieszczone obiekty.Wszystkie obiekty na warstwie wyższej zasłaniają obiekty na warstwie niższej ( są nad nimi ). Skrótem ctrl + k uruchamiasz okno warstw ( Po prawej stronie się pojawi). Musisz dodać nową warstwę. Z tego co pamiętam trzeba na zielony plusik kliknąć. Obiekty przenosisz do różnych warstw poprzez przeciągnięcie ich na nie. W warstwie wyższej stwórz active o rozmiarze 1280 * 960. Zamaluj go na czarno. Zrób na nim przezroczystość w kształcie kwadratu zaczynającego się w punkcie 577,417 a kończącego w punkcie 652,512. Hot spot ( takie oko w pasku z narzędziami ) ustaw w punkcie 609,449. Dodaj zdarzenie:
Jeśli jednak nie działa zamień warunki na always.
edit: te działania zrób przez "Compare two general values"
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 16:24 przez kapec
| |||
| huntik2009 @ 30 sierpnia 2010, 19:08 | Cytuj | ||
Dzięki tobie zrozmiałem warstwy, dzięki. Obecność w creditsach gwarantowana Ale ciemność zrobiłem dzięki sposobowi Grzyboleusza który dzisiaj między 10 a 11 napisał post z linkiem który mi pomógł. Dla was dwóch obecność w Creditsach gwarantowana Jutro może skończę demo pierwszego levela i udostępnie go tutaj. Tylko że mam demo TGF2 i będę musiał wysłać na aplikacji zapisanej z dema. Ogólnie proszę o zamknięcie tematu.
Ostatnio edytowane 30 sierpnia 2010, 19:09 przez huntik2009
| |||
| kapec @ 30 sierpnia 2010, 21:05 | Cytuj | ||
http://fabrykagier.com/przyklad/nieco-inny-przyklad-ciemnosci-wokol-gracza-10080 Tu mój przykład ciemości
| |||
| Poprzednia 12 Następna | |||