Zarejestruj Zapomniałeś hasła?
RTS w klikach
Poprzednia 1 Następna
VegetaZen @ 27 sierpnia 2010, 11:31 Cytuj
Ostatnio myślałem sobie o RTSie w klikach, tzn. nie chodzi mi o jakiś konkretny projekt że chcę zrobić, tylko jak technicznie należałoby się do tego zabrać. Zamysł taki - RTS z prawdziwego zdarzenia : budowa budynków, wysyłanie chłopków do kopalni, tworzenie wojska, zaznaczanie wielu jednostek, jednostki przemieszczające się utrzymujące pozycję i walka taka że widać jak walczą. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to Imperia. Widać w nich dużo pracy włożonej, jednak nie ma co się oszukiwać że sam "silnik" raczej jest instruktażowy, niż grywalny. Myślę, że to czego brakuje tam do grywalności to "przestrzeń gry". Mam taką kminę, że polem gry powinna być wielka siatka (x,y) zaś jednostki powinny się ustawiać tylko według niej (każdy kto grał w warcrafta 2 wie o co chodzi ^^) teraz problem jest z pathfindingiem i sztuczną głupotą bo całość trzeba by było dostosować do tej siatki. Co myślicie o całej sprawie ?
mateusz9206 @ 27 sierpnia 2010, 14:58 Cytuj
Na pewno jest to wykonalne. Nie mniej jednak wymaga dużego doświadczenia i zaangażowania. Inaczej co druga klikowa gra byłaby RTS'em. Widziałem kiedyś przykład zaznaczania i przemieszczania jednostek. Działało to całkiem sprawnie, ale jednostek było zaledwie kilka. O wielkich armiach nie ma co marzyć. W dawnych czasach, gdy myślałem nad takimi sprawami, doszedłem do wniosku, że jeśli chodzi o budowę armii, najlepiej byłoby tworzyć jednostki... hmmm, jak to powiedzieć. Lepiej na przykładzie. Coś jak w herosach, przypuśćmy tworzymy 10 piechurów, wyskakuje nam z budynku jedna jednostka, ale ma siłę 10 piechurów. W razie ataku ginie jeden piechur i ta jednostka reprezentuje już 9 piechurów. Taki system na pewno byłby łatwiejszy i pozwoliłby nam na tworzenie silnych armii które nie zjadają całego procesora [bo ich statystyki działają na jednym obiekcie - czyli tej ikonce piechura]. W związku z tym, moglibyśmy np. zrobić 3 typy jednostek - łucznicy, piechota, konna jazda, dodać ten system kilku jednostek w jednostce i niektóre bitwy mogłyby wyglądać już ciekawie. Jeśli chodzi o AI komputera - zero pomysłu. Z kolei wcale-nie-aż-tak-trudne byłoby chyba zrobienie gry dla dwóch, czyli takiej turówki, masz przypuścmy 2 minuty na swoje działania, tam budujesz chłopów, potem zmiana kolejki, wróg buduje i w jakimś momencie posyłacie na siebie wojska i się bijecie. Jak wyglądałby system zbierania surowców? Polecałbym system nocnych elfów z warcraft 3. Budujemy np. 2 budynki, kopalnie i tartak. Tartak ma 5 miejsc na robotników, kopalnia tyle samo. I zamiast chłopów, którzy czasowo krążą między ratuszem a kopalniami, w zależności od ilości chłopów w budynku, surowce czasowo same nam przychodzą. Jeżeli mamy jednego chłopa to co tam 10 sekund np. surowiec [przykład], a jak 5 chłopów w kopalni, to co 2 sekundy. Z tą siatką Zen mówisz fajnie, pasowałoby to do klików, ale pamiętasz, w w2 jak te jednostki się ustawiały, a nie było miejsca, to szukały odpowiedniej kratki dopóki się nie ustawiły. Ja przynajmniej przy swoich możliwościach takiego efektu bym nie osiągnął, u mnie wszystkie by jednostki zlazły się na jednej kratce. Heh, chyba na nowo zainstaluje mmfa i zrobie RTSa;) NOT, matura w tym roku!:(
VegetaZen @ 28 sierpnia 2010, 13:04 Cytuj
No właśnie problem jest w tym szukaniu, bo na chwilę obecną nie wiem jak dobre szukanie drogi na siatce zrobić. Ale (!)... jeśli chodzi o to tworzenie jednostek w stylu klasycznym to myślę że to takie trudne nie jest, tzn. mamy budynka 2x2, jednostki miałyby wychodzić z budynku na (1,3) i tu można zrobić to na dwa sposoby, że albo jednostka z wyjściem czeka na to aż to pole się zwolni, albo jednostka zajmująca pole dostaje cynk że musi się przesunąć. Z czego ta druga opcja jest lepsza bo w perspektywie całej gry można byłoby uniknąć zastawiających się armii. Wie ktoś może jak zrobić można pathfindinga na siatce ? Może są rozszerzenia na to ? PS. Ja też formalnie mam mature w tym roku (szkolny) ^^ ale mając 100% z rozszerzonej historii (za olimpiade) to ta reszta mi powiewa, więc gry robić będę
Fanotherpg @ 1 września 2010, 02:49 Cytuj
War of Antarctica czy też Terminal Orbit to dwa najciekawsze RTSy, doliczając casualowe muszę wymienić Forgotten Lands - First Colony.
I'm living proof
Omenski @ 2 września 2010, 11:29 Cytuj
RTS jest do zrobienia. Inna kwestia, że nikomu w Polsce nie udało się zrobić grywalnego w klikach. Elementy: Budowanie jednostek i budynków - luzik, Zaznaczenie, odznaczanie, grupowanie itd jednostek - luzik, Pathfinding dla jednostki - do zrobienia (przynajmniej jakiś prosty), Poruszanie się oddziałów - dość trudne, w każdym razie bardziej niż pojedyńczych jednostek Sztuczna inteligencja przeciwnika - bardzo trudne (i czasochłonne). Do RTS'a niemal niezbędne są tablice i Fast Loop. W TGF2 te rzeczy już są wbudowane. Niezbędne tablice: Tablica informacji o jednostkach - zawierające pełny komplet danych o każdej Tablica zajętości terenu - zawiera wartości 0/1 określające czy dane pole jest wolne. Dodatkowo można zrobić: Tablica dla efektu fog of war - zawiera wartości liczbowe czy teren jest: widoczny (wartość > 1 - jeśli chcemy by mgła wojny dopiero po czasie zaczęła działać, był widoczny (1), nigdy nie był zwiedzany (0). Tablica terenu - jeśli chcesz by teren był rysowany jakby z kratek. Dodatkowo taki teren łatwo się edytuje i mało zajmuje miejsca. Wykonanie funkcjonalności podejdź do zasobów, zbierz je, odnieś do bazy - są w zasięgu. W czasach swojej aktywności udało mi się takie rzeczy robić (chwilę przed Rozbitkiem).
Ile wynosi Twoje 100% możliwości?
Zax37 @ 4 września 2010, 08:55 Cytuj
Ja kiedyś chciałem robić RTSa typu Ancient Conquest, ale zaciąłem się przy pathfindingu xd Muszę kiedyś poszukać tego przykładu Fano xd
VegetaZen @ 22 listopada 2010, 00:27 Cytuj
http://www.youtube.com/watch?v...z4&feature=player_embedded zagrałem sobie w tą gierkę i taka mnie zaduma dopadła, że niby takim trudem byłoby zmontowanie takiej gry ^^?! Gra została zrobiona bodajże w GameMakerze. Ile było w ogóle w polskich klikach prób zmontowania rtsa (takich bardziej znanych) ? //sry, że wracam do starego tematu.
Ostatnio edytowane 22 listopada 2010, 00:52 przez VegetaZen
Fanotherpg @ 25 listopada 2010, 15:08 Cytuj
Zaledwie kilka, zadna na bardzo powaznie. A co do tablic, to Omenski nie jest to az taka koniecznosc (przynajmniej dla terenu).
I'm living proof
Poprzednia 1 Następna
Szybka odpowiedź
Kolor:   Rozmiar:

RTS w klikach
^ Do góry
© 2009 - 2012 Fabryka Gier. Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.
Realizacja: Maciej Lamberski *-: