| Poprzednia 1 Następna | |||
| DiviDizik @ 28 grudnia 2011, 15:37 | Cytuj | ||
|
Witam! Ostatnio robiąc kilka gier, w których takowy udział brał bohater będący człowiekiem, rozmyślałem: "Dlaczego by tu nie zrobić animacji w jakimś programie, który w małej części jest do tego przystosowany?". Z moich myśli wywnioskowałem, iż nie byłby to taki zły pomysł no, bo w końcu można tam zastosować opcję "Bone", dzięki której będzie możliwe utworzenie jointów. Następnie przygotowane i gotowe do importowania animacje byłyby wykorzystywane w naszej grze. Szczerze mówiąc dopiero dzisiaj o tym pomyślałem. Na pewno animacje dobrze przygotowane wyglądałyby o niebo lepiej niż te, które tworzone są przez Nas w tym prostym edytorze od Clickteam'a. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam i zapraszam do wyrażenia swojej opinii na ten temat. DiviDizik tu był :--]
Ostatnio edytowane 28 grudnia 2011, 15:37 przez DiviDizik
| |||
| Andrzejek98 @ 28 grudnia 2011, 15:43 | Cytuj | ||
Rób jak chcesz, tylko według mnie nie za bardzo by pasowała do siebie czcionka/grafika z klików do tej z Flasha. Ale jak już chcesz robić takie połączenie, to nie ma sprawy, chociaż według mnie kliki bardziej nadają się do tworzenia gier ala retro/retro niż do takich rodem z flasha grafik, jeśli wiesz o czym mowa Ale to już zależy od twojego gustu, i od gry jaką tworzysz, bo na przykład taka grafika w platformówkach nie jest zbyt piękna, bardziej przypomina gry online typu "odpieprz się!". Smakuje mi masło.
| |||
| fil47 @ 28 grudnia 2011, 15:58 | Cytuj | ||
|
A ja robię animacje w paincie. @niżej, Serio. informatyka rulllllllllllz \m/
Ostatnio edytowane 28 grudnia 2011, 16:02 przez fil47
| |||
| DiviDizik @ 28 grudnia 2011, 15:59 | Cytuj | ||
|
@Andrzejek, Rzeczywiście, masz tutaj trochę racji. No cóż, to już zależy od samego autora gry. @Filu, :--D DiviDizik tu był :--]
Ostatnio edytowane 28 grudnia 2011, 16:00 przez DiviDizik
| |||
| Wackyjackie @ 28 grudnia 2011, 20:33 | Cytuj | ||
|
Zależy od stylu gry; jeśli jest to gra retro, to animacje są robione w retro sposób, klatka po klatce. Ostatnio robię platformówkę z grafikami stylizowanymi na wektory (proste kanciaste kształty) i animację bohatera bardzo wygodnie mi się robiło w Inkscape. Wystarczyło tylko odpowiednio obracać kończynami i przesuwać punkty. Polecam, ale to bardziej do większych i nieskomplikowanych grafik/ich animacji. Chyba, że ktoś zrobi animację biegnącej postaci o prostych wypełnieniach, wyeksportuje do bitmapy, a później pokoloruje w innym programie (ja tak robię z elementami krajobrazu). ![]() Hexagon. | |||
| DiviDizik @ 28 grudnia 2011, 20:43 | Cytuj | ||
Właśnie to chciałem powiedzieć pisząc: "...to już zależy od samego autora gry."
DiviDizik tu był :--]
| |||
| Mefisto @ 29 grudnia 2011, 23:18 | Cytuj | ||
| W Const.... także jest opcja "Bone", można stworzyć sobie prosty programik tylko do tworzenia animacji, gotowe klatki importować do mmfa. | |||
| darkhog @ 4 lutego 2012, 12:49 | Cytuj | ||
Ale dlaczego we flashu? Raz że program drogi, a nie każdy chce piracić (zwłaszcza ostatnimi czasy) a dwa że bardziej się nadaje właśnie do filmików flash niż do animowania postaci w grze. IMHO lepszy jest Synfig Studio. Ma te same możliwości co Flash (minus ActionScript, ale tego do tworzenia animacji postaci nie trzeba ), a jest darmowy i dostępny na wszystkie platformy od Linuksa po C®a$hdows.
| |||
| Poprzednia 1 Następna | |||