Zarejestruj Zapomniałeś hasła?
Licencja dewelopera
Poprzednia 12 Następna
Konfitur @ 2 listopada 2011, 16:17 Cytuj
Mam pytanie dotyczące wydawania komercyjnych gier przy użyciu MMF 2 wersji Developer.
Czy jeśli stworzę sam grę od podstaw korzystając z dema, a następnie prześlę projekt osobie, która ma wykupioną pełną wersje, tamta osoba skompiluje grę, prześle mi ją zrzekając się przy okazji wszystkich praw do niej i przekazując je na mnie to... No właśnie, co na to licencja ? Czy byłoby to legalne ?

Edycja: Aha nooo eee... To kto ma Flash Exporter ? :P
ser
Ostatnio edytowane 2 listopada 2011, 18:37 przez Konfitur
Wackyjackie @ 2 listopada 2011, 16:26 Cytuj
Nikt nie musi o tym wiedzieć, nie? ; )

Hexagon.
Konfitur @ 2 listopada 2011, 17:09 Cytuj
No właśnie zastanawia mnie też inna kwestia: czy ktokolwiek jest w stanie rozpoznać w skompilowanym flashu użycie produktu Clickteam'u ? (bo w .exe chyba tak ?) Bo jeśli nie to po scrackowaniu Flash Exporter'a będzie raj dla piratów.
ser
Fadex @ 3 listopada 2011, 15:57 Cytuj
Rozpoznać będzie można. Wystarczy że wydadzą zaktualizowaną wersję SWF eksportera i dodadzą jakiś hashyk, jeśli jakaś produkcja go nie będzie miała -> jest robiona w starej wersji, czyli 90% pirat.

A co do pierwszej kwestii - tak, to legalne, jednak musisz pamiętać że demo MMF2 to tak naprawdę trial na jeden miesiąc - i zgodnie z prawem musisz je odinstalować po miesiącu.

Good luck with that.

Konfitur @ 3 listopada 2011, 16:51 Cytuj
Dzięki, wreszcie się ustaliło :)
Jeśli jakiś aktywny wolontariusz, jakich dużo w internecie, założy sobie serwis kompilujący klikowe gry, nie pobierając przy tym żadnych opłat, nie dodając swoich reklam czy banerów, ogólnie nie odnosząc z tego żadnych korzyści, to to też byłoby legalne ? o_O (to już takie teoretyczne rozważanie)
A po tym jak odinstaluje, ściągnę drugi raz demo ze strony Clickteam'u* (w dodatku w nowszej wersji) i mam kolejny miesiąc ? Nigdy nie ogarniałem takich licencji...
*W zasadzie nie muszę nawet ściągać, mogę mieć instalkę dysku i instalować z niej.
ser
Fanotherpg @ 6 listopada 2011, 01:06 Cytuj
Fadex nie jest to do końca legalne. Licencja jest na konkretną osobę/firmę. Więc nie może się zrzekać praw gdyż to tak jakby zrzekała się licencji. Ale to ciut bardziej skomplikowane.
I'm living proof
Fadex @ 6 listopada 2011, 09:13 Cytuj
Pff, nikt nie musi oficjalnie zrzekać się praw. Wszędzie widzicie problemy i konflikty z prawem, nawet przy tych najprostszych rozwiązaniach.

Mirikono @ 13 listopada 2011, 20:22 Cytuj
żeczywiście to nie jest do końca legalne

PS. Mam super sygnatury z My Little Pony, ktoś chce ze swoim kucem?
Fadex @ 13 listopada 2011, 20:38 Cytuj
Widzę, że tu wszyscy prawo pokończyli;)

Konfitur @ 13 listopada 2011, 20:40 Cytuj
Ja tam licencji nie czytałem, nie chce nawet mi się jej szukać.
Czy żeczywiście na prawo nie potrzeba choć odrobiny ortografii ? :P
ser
Poprzednia 12 Następna
Szybka odpowiedź
Kolor:   Rozmiar:

Licencja dewelopera
^ Do góry
© 2009 - 2012 Fabryka Gier. Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.
Realizacja: Maciej Lamberski *-: