Zarejestruj Zapomniałeś hasła?
Różne teamy - Czy to ma sens?
Poprzednia 1234 Następna
Andrzejek98 @ 21 września 2011, 14:57 Cytuj
Co sądzicie o tworzeniu studia tworzącego gry?

Według mnie to nie ma w tym najmniejszego sensu ( są wyjątki ) a dlaczego?:

- Każdy z takich "Timuf" ma od 1 do 4 osób, a jedna gorsza od drugiej ( pamiętaj są wyjątki)
- Nikt nie tworzy własnej strony www tylko hostingi pokroju ".dbv", a przecież HTML jest prosty
- Ich strony są puste i często zmieniają się
- Do takich teamów może dojść każda osoba która napisze: "tworzyłem gry w klikach jak jeszcze kliki nie istniały" :D
- 0 kontaktów. Nie ma to jak wszyscy na "GG" są offline akurat w wyznaczonym terminie w którym mieli tworzyć super wypasione GTA 5

Założyłem ten temat bo byłem w pewnym teamie w którym chcieli stworzyć grę o nazwie GTA 5 :)

Czekam o wasze opinię czego nie lubicie w nowo powstałych teamach.
Smakuje mi masło.
Neoqueto @ 21 września 2011, 15:30 Cytuj
Ehhh... Jakby strona internetowa była głównym elementem teamu...

Team to przede wszystkim kontakt, sumienność i poświęcenie. Większość traktuje to na luzie, bo wystarczy formalnie być grupą, aby była siła. To nie jest tak, często na tym po prostu traci się czas jak się nie umie, każdy indywidualnie i wszyscy razem, każdy jeden z osobna, wykorzystać potencjału i zrobić grę kilka razy szybciej i najpewniej też lepiej (podział na specjalistów).

Ja raczej też nie jestem zwolennikiem zespołów. Teamy mają sens tylko wtedy, gdy jest na prawdę dużo zaangażowanych członków, minimum 4. W teamie każdy powinien mieć odizolowaną profesję, grafik, twórca poziomów, koder, dźwiękowiec, chłopiec od brudnej roboty itp. Nie może być "kilku od wszystkiego...", z tego albo nie wyjdą dobre gry, albo nie wyjdzie nic.

Jakby co, ja nie posiadam teamu, ja mam... coś w rodzaju solowej marki, może to głupio brzmi, chociaż swojego nicku nieco bardziej się wstydzę.
Johnykalesony @ 21 września 2011, 16:09 Cytuj
Ja mam team - jednosobowy który i tak nie istnieje - JK Games:D
Wolę sam robić gry po prostu. Ale tak ogólnie wszystkie te wypasione "teamy" mnie śmieszą, z malutkimi wyjątkami.
Jood @ 21 września 2011, 16:52 Cytuj
-,- Mam nadzieję że tym wyjątkiem jest między innymi PLAYBEST ;--P Na tym też przykładzie ci wytłumaczę:

My nie tworzymy "super hiper wypasionego GTA pienć!" Bawimy się hobbistycznie. Między innymi tak jak wspomniał Neo jesteśmy jeden dla drugiego siłą! ;) I każdy z nas tworzy swoje projekty, a w niektórych okolicznościach porobimy coś razem.

Stronę mamy po to, po co mają ją "wolni klikowcy" A jeśli gnębi cię ".dbv" zapłać! Mnie gnębiło. No i proszę. A HTML? Prehistoria! Gotowy silnik CMS, na bazie którego dowolnie modyfikuję stronę.

A co do kontaktu, to są:

-FORA
-KOMUNIKATORY
-TELEFONY
-PRYWATNE WIADOMOŚCI
-POCZTA

oraz inne sposoby na "jednoczenie" się. Poza tym są po prostu dni, w których wszyscy członkowie PB jednocześnie są przed PC'tami.

PEWNIE I TAK NIE PRZECZYTAŁEŚ WSZYSTKIEGO, BO DŁUGOŚĆ POSTA W OCZY PIJE, ALE WIEDZ, ŻE JEŚLI KTOŚ CHCE MIEĆ TEAM I W NIM SIEDZIEĆ, TO PO PROSTU IDZE SIĘ POSTARAĆ. Dziękuję dobranoc...
Jood @ 21 września 2011, 16:59 Cytuj
PS. Profesje:

-HaVaII - Główny Koder, Scenarzysta
-P@VeŁ - Główny Grafik, Dźwiękowiec
-JooD - Administrator str., Redaktor Naczelny
Johnykalesony - nie w PB, lecz Redaktor w e-zinie
Arek - okres próbny

No, teraz ode mnie, to chyba już wszystko...
Andrzejek98 @ 21 września 2011, 17:08 Cytuj
Jesteście wyjątkami tak jak napisałem, co do strony jest to ważna rzecz w teamie, nie najważniejsza ale ważna. Jeżeli takowej strony nie ma, to niby skąd mam pobrać twory danego teamu, albo gdzie znajdę dane kontaktowe teamu? Co do HTML'a to masz racje można użyć np, Joomla, albo stworzyć własną profesjonalną stronkę, lecz zazwyczaj gdy widzę stronkę na hostingu "dbv" mówię sobie że to nie ma sensu, lepiej zrobić własną słabą stronę za pomocą HTML niż użyć darmowego hostingu.

Co do "wolnych" klikowców, to nie wiem dlaczego, ale zainspirowałeś mnie do napisania strony z własnymi tworami ;p
Smakuje mi masło.
Johnykalesony @ 21 września 2011, 17:14 Cytuj
Wolałem nie wypisywać tych wyjątków żeby kogoś nie obrazić. Ale Playbest to rzeczywiście wyjątek i jest to kawał dobrego teamu.
Ostatnio edytowane 21 września 2011, 17:14 przez Johnykalesony
Jood @ 21 września 2011, 17:15 Cytuj
A pisz co chcesz, zaraz zobaczę jakie ty tam masz twory. ;--P
JK: Yeah! Jesteśmy najlepsi! ZAWTSZE HCIAŁEM BYĆ NAJLEBŻY!

Edit:
-,- Równe 0! No to się chyba nie napiszesz na tej twojej stronie.
Ostatnio edytowane 21 września 2011, 17:18 przez Jood
playbest @ 21 września 2011, 18:06 Cytuj
Według mnie tworzenie w teamie ma sens, ale tylko wtedy gdy członkowie mają ze sobą stały kontakt. Dla przykładu współpraca z moim bratem układa się znakomicie, głównie dlatego, że mieszkamy pod jednym dachem, a prawica wie co lewica czyni i na odwrót. SaN nigdy nie ujrzał by światła dziennego gdyby mój grafik miał ze mną kontakt jedynie za pośrednictwem sieci.
Fadex @ 21 września 2011, 18:33 Cytuj
HaVaII napisał(a):
SaN nigdy nie ujrzał by światła dziennego gdyby mój grafik miał ze mną kontakt jedynie za pośrednictwem sieci.
Ehem, ehem. Nie żebym był pesymistą, ale nie mów "hop"... SaN to ambitny projekt i bardzo dużo rzeczy ma czas się jeszcze nie udać;)

A, no i żeby być 'najlebżym' trzeba coś więcej niż być jedynym studiem tworzącym gry. Mamy climou, buziol games i wielu niezależnych twórców (w tym mnie i moje ultra-wypas projekty których data wydania jest w dalszym ciągu nieokreślona;) ).

Nie wystarczy mieć team, żeby być dobrym twórcą. O ile np. Neo Games często było nazywane "teamem" to po prostu działalność kończyła się na szyldzie moich produkcji wraz z intrem. Dlaczego? Bo uznałem, że warto być rozpoznawalnym. I dalej tak uważam, mimo iż szyld ten skończył głęboko w odmętach starego dysku.

A co do pracy w grupie - zwykle kończyło się to na tym, że nikt nie potrafił zrozumieć tego co zaprogramowałem. Dlatego tworzę silniki sam, a grafikę "dorywczo" pobieram z nieokreślonych źródeł;)

Poprzednia 1234 Następna
Szybka odpowiedź
Kolor:   Rozmiar:

Różne teamy - Czy to ma sens?
^ Do góry
© 2009 - 2012 Fabryka Gier. Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.
Realizacja: Maciej Lamberski *-: